Cu cine lucrează antreprenorii sociali?

Story bubbles on world map

Există multe definiții ale antreprenorului social, un personaj despre care vorbim din ce în ce mai des, dar cine este el/ea de fapt? Ce face? Are un job? Are o afacere? E în ONG-uri? E jurnalist?

Dacă ne întrebi pe noi, noi o să spunem toate cele de mai sus. Un antreprenor social este acel om care schimbă sisteme și care prin puterea antreprenorială atinge impactul social pe care și-l dorește și, poate cel mai important, știe să angreneze actori de peste tot. Această super-putere poate lua orice formă.

Haide să cunoști 5 antreprenori sociali în seria discuțiilor cu sens – ediția de toamnă, în zile de marți de la ora 11. Ei au aceeași super-putere, dar o manifestă extrem de diferit.

Întâlnirile vor fi exclusiv pe Zoom într-un cadru în care fiecare participant va avea loc să împărtășească.

 

Florin Stoican - 13 octombrie 

Florin Stoican este Ashoka Fellow din 2018. El a inițiat o mișcare de cetățeni activi care creează sisteme funcționale în jurul ariilor protejate din România. A înființat cu succes și pus pe picioare Parcul Național Buila-Vânturarița și face parte din echipa care a înființat și are grijă Parcul Natural Văcărești, ambele la inițiativă cetățenească, un efort în premieră în România. Mai mult, cu ajutorul comunității formate de el la Buila a creat un impact economic local de 30 milioane euro, protejând în același timp valorile culturale și naturale.

Hai pe 13 octombrie de la ora 11 să povestim alături de el cu cine lucrăm când vrem să avem impact sistemic în jurul ariilor protejate. Cu cine facem dezvoltare sustenabilă? Alături de cine conservăm natura?

 

Paul Radu - 20 octombrie 

Paul Radu este Ashoka Fellow din 2018. El este un pionier al jurnalismului de investigație la nivel internațional. A călătorit în întreaga lume pe urmele corupției și a crimei organizate, pregătind în același timp o comunitate descentralizată de peste 400 de jurnaliști - OCRRP. Din 2009, investigațiile realizate de organizație au condus, printre altele, la confiscarea de către guverne a unor bunuri în valoare totală de peste 7,2 miliarde dolari, lansarea a sute de anchete penale, 169 de acțiuni civice, 53 de demisii majore, inclusiv un președinte, un prim-ministru, directori executivi ai marilor corporații internaționale și peste 490 de arestări, acuzații și sentințe.

Hai pe 20 octombrie de la ora 11 să povestim alături de el cum sistemul bancar – un actor pe cât de neobișnuit, pe atât de important – poate juca un rol decisiv în ciclul corupției și crimei organizate.

 

Elena Calistru - 3 noiembrie 

Elena Calistru este Ashoka Fellow din 2019. Prin asociația ai cărei președinte și co-fondator este – Funky Citizens - ea construiește instrumente de advocacy bazate pe cercetare și date concrete pentru a încuraja cetățenii să se implice în inițiative publice de responsabilizare a guvernării. Ea cere transparență instituțiilor statului, urmărește cum sunt distribuiți banii publici și transmite, pe înțelesul tuturor, mai departe aceste informații cetățenilor.

Hai pe 3 noiembrie de la ora 11 să povestim alături de ea cum aducem la masă Parlamentul, de ce e important să fie acolo și cum îl împrietenim cu cetățenii.

 

Dorica Dan - 10 noiembrie 

Dorica Dan este Ashoka Fellow din 2018. Ea a construit în Zalău singurul centru de expertiză în domeniul bolilor rare din Europa condus de pacienți – Centrul NoRo. În nouă ani de funcționare peste 9.000 de persoane cu boli rare, adulți și copii au beneficiat de serviciile terapeutice și medicale. Iar pentru că un antreprenor social vede din crize, oportunități, Dorica a digitalizat paleta de îngrijiri oferite de Centrul NoRo aproape instant.

Hai pe 10 noiembrie de la ora 11 să povestim alături de ea cu cine lucrăm când vrem să aducem schimbări legislative în sistemul de sănătate. Cine sunt actorii cu care lucrăm? Cine sunt actorii pe care trebuie să-i aducem la masă?

 

Ioana Bauer -  17 noiembrie 

Ioana Bauer este Ashoka Fellow din primăvară. În cadrul organizației a cărei directoare este – eLiberare- ea a dezvoltat o intervenție inovatoare în domeniul traficului de persoane și a sclaviei moderne , domenii în care România este codașa Uniunii Europene, fiind în topul țărilor sursă pentru victime traficate. Felul în care ea luptă împotriva traficului de persoane, atacând rădăcina problemei și implicând cei mai neobișnuiți actori în a preveni acest flagel – de la preoți, la cosmeticiene – ne dă speranța că fiecare din noi poate și trebuie să joace un rol decisiv în a face sclavia modernă un subiect al istoriei.

Hai pe 17 noiembrie de la ora 11 să povestim alături de ea cum creăm cerere pentru resursele pe care le ai într-un sistem cu deficiențe. Cu cine lucrăm? Ce înseamnă actor neobișnuit? Cum îi găsim?