The first place winner of the Innovative Social Service Organization of the Year Award is the Symbiosis Foundation

barathegy_szimbiozis_200710_ja-17.jpg
Source: Szimbiózis Alapítvány
Innovatív Szociális Szolgáltató Szervezete Díj_szimbiozis.jpg

The "One Week in Heaven" ("Egy hét mennyország") program of the Symbiosis Foundation, founded by László Jakubinyi Ashoka Fellow, impressed the professional jury, so in 2021 they were voted the first prize of the Innovative Social Service Organization Award.

 

(Article available only in Hungarian.)

A kitüntetéssel szeretnék elismerni a kiemelkedően innovatív tevékenységet végző szervezeteket és felhívni a figyelmet a szociális ágazatban megvalósuló újításokra.

A díjat ünnepélyes keretek között a Szociális Munka Napja alkalmából adták át a budapesti József Attila Művelődési Központban.

 

 

Az alapítvány egyedi társadalmi felelősségvállalási programja, az „Egy hét mennyország” keretében az elmúlt időszakban 10 fogyatékos gyermeket nevelő családot látott vendégül a Baráthegyi majorságban található család- és fogyatékosságbarát panziójában. A pályázati lehetőséget hirdető Facebook-posztjukat néhány nap alatt 1.800-an osztották meg (238.000 főt elérve) és több mint 250 szívbemarkoló pályázat érkezett. Mindez azt jelzi, hogy óriási igény van erre a szolgáltatásra.

 

Fogyatékos gyermekkel együtt nyaralni, egyáltalán kimozdulni a lakásból nem egyszerű feladat, a közös nyaralás megoldhatatlan, mivel nincs olyan szálláshely, amely vállalja a speciális ellátást.

A program fogyatékos gyermeket nevelő családok számára egy hét kikapcsolódást biztosít, állataszisztált terápiával, szabadidős tevékenységgel, terápiás tanácsadással, közös szabadidős programokkal. Egyedi szolgáltatás a szülők tehermentesítése. A családot segítő „angyalkák” – speciális szakemberek – a fogyatékossággal élő családtagot bevonják a majorság életébe, így miközben ő tartalmasan tölti szabadidejét, a szülők, családtagok is pihenhetnek, feltöltődhetnek. Ilyen speciális, terápiás-turisztikai szolgáltatás jelenleg nincs a piacon. Mindezt térítésmentesen, olyan családok számára, akiknek szerény anyagi lehetőségei nem tették volna ezt lehetővé.

szimbiozis egy het mennyorszag.jpg

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a családi programok megvalósítása mellett a szülők tehermentesítése jelenti a kulcsot ahhoz, hogy a családtagok az itt töltött napok után olyan energiatöbblettel távozhassanak, ami új erőt ad majd a nyaralás utáni hétköznapokra. Nagyon fontosnak tartják továbbá, hogy a családban élő egészséges testvérek is minőségi időt tölthessenek szüleikkel. A családok visszajelzései alapján kiemelten fontos szempont számukra, hogy a Baráthegyi Majorságban szakképzett személyzet várja őket, illetve a Baráthegyi Panzióban fogyatékossággal élő gyermekük nem számít „csodabogárnak”.

A díjat a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Innováció Alapítvány és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület ítélte oda. Az elismeréssel együtt az alapítvány lehetőséget kap arra, hogy a szervezetet és további terveit a szakma képviselői előtt is bemutassa, valamint a Párbeszéd Szociális Munka Folyóiratban is publikálhatja működésének gyakorlatát.

Kattints ide még több hírért az "Egy hét mennyország" programmal  kapcsolatban.

 

Több mint 20 éve a fogyatékosok szolgálatában

Az alapítvány az elismerést követően is töretlenül dolgozik újabb és újabb programokon, fejlesztéseken. Nemrégiben elkészült a Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, összeszerelő üzem a Baráthegyi Majorságban, mely további 15 munkahelyet biztosít.

A földszinti, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemben százszázalékos gyümölcslevek, valamint zöldség- és gyümölcskészítmények készülnek majd, bővítve a Baráthegyi Kincsestár palettáját. A második emeleten egy összeszerelő üzem kap helyet – mondta az Észak-Magyarországnak Jakubinyi László. A Szimbiózis Alapítvány elnöke hozzátette: A beruházás keretében tizenöt megváltozott munkaképességű munkavállalót napi hat órában foglalkoztat majd a Szorgoskert Nonprofit Kft. Az ő szükségleteikre már a tervezés során nagy hangsúlyt fektettek, rehabilitációs szakmérnököt is bevontak a folyamatba.

barathegyi-majorsag-uj-epulet szimbiozis

 

A zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemben szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok mellett betanított gyümölcsfeldolgozó munkakörben dolgoznak majd a megváltozott munkaképességű munkavállalók, akiket infokommunikációs akadálymentesítéssel, fotós és piktogramos folyamatábrákkal és könnyen érthető leírásokkal segítenek majd a munkavégzésben.

A feldolgozórészlegnél értelmileg akadályozott, autizmus spektrumzavarral küzdő, hallássérült, egészségkárosodott munkavállalók is dolgoznak majd.

Jakubinyi László kifejtette: a munkaállomásokat az ő igényeikhez igazodva alakítják ki, elkerülve a zsúfoltságot és biztosítva a könnyű, átlátható és egyértelmű technológiai útvonalakat. A munkafolyamatokat is igyekeznek egyszerű, könnyen átlátható lépésekre lebontani.

Mi mindannyian azért dolgozunk, hogy segítsük és megkönnyítsük a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását azáltal, hogy lehetőségeket teremtünk és biztosítunk nekik. Ennek érdekében számos, a megyében található speciális szakiskolával is együtt dolgozunk.

jakubinyi lászló - szimbiozis
"A társadalom szereplői egyre nyitottabbak a fogyatékkal élő személyek iránt." (Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány alapítója)

 

„Hatalmas eredménynek tartom, hogy ma már csaknem 500 fogyatékos személyt családostól segítünk nap mint nap, és 330 embert foglalkoztatunk, akiknek a 80 százaléka fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű. Mindez azt jelenti, hogy 2021-ben munkáltatóként is megjelentünk a piacon.

Mindent összevetve és az összes nehézség ellenére nagyon sikeres évet zártunk. Nem csupán megtartottuk a régieket, hanem új munkahelyeket is létrehoztunk. Új beruházásokat fejeztünk be, és új szakmai programokat alakítottunk ki, ami miatt nagyon büszke vagyok a kollégáimra, de azt is el kell mondanom, hogy év végére nagyon elfáradtunk.

Nagyon bízom abban, hogy az előttünk álló év mindenkinek sokkal pozitívabb lesz, mint a tavalyi volt. Azt látjuk, hogy a társadalom szereplői egyre nyitottabbak a fogyatékkal élő személyek iránt, ami nekünk pozitív bizalmi indexet jelent az elkövetkezendő időszakra. Meglévő értékeinket szeretnénk még intenzívebben megélni és fejleszteni, illetve új és izgalmas programokat megvalósítani” – mondta Jakubinyi László.

 

Forrás: