Ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός Ashoka ιδρύθηκε το 1981 από το Bill Drayton, και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών παγκοσμίως που εφαρμόζουν στην πράξη τις καινοτόμες ιδέες τους με στόχο την κοινωνική αλλαγή και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε 88 χώρες και έχει υποστηρίξει και εντάξει στο παγκόσμιο δίκτυό του πάνω από 3.000 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες (Αshoka Fellows), μεταξύ των οποίων και δύο κατόχους βραβείων Νόμπελ Ειρήνης (Kailash Satyarthi και Mohammad Yunus). Το όραμα του οργανισμού Ashoka είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες όλου του κόσμου να σκέφτονται και να δρουν ως φορείς αλλαγής - Everyone a changemaker.


Η Ευρωπαϊκή οικογένεια του οργανισμού Ashoka ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα το 2014 χάρη στην υποστήριξη του Hellenic Initiative και του Robert Bosch Stiftung, με σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων μέσω της υποστήριξης κοινωνικών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η αποστολή του οργανισμού είναι η υποστήριξη κοινωνικών επιχειρηματιών, η δημιουργία συμμαχιών μεταξύ φορέων της κοινωνίας των πολιτών, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων σε μεγάλη κλίμακα, και η εκπαίδευση των νέων ώστε να σκέφτονται και να δρουν ως φορείς αλλαγής.

 

Our Programs

IMPACT Programme

Tο πρόγραμμα Impact έχει υποστηρίξει έως σήμερα περισσότερες από 102 πρωτοβουλίες κοινωνικού σκοπού στην Ευρώπη. Ο οργανισμός Ashoka Ελλάδος, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία, τα εργαλεία και τις μεθόδους που διαθέτει για την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων, υλοποίησε για πρώτη φορά στη χώρα μας το πρόγραμμα Impact το 2016, με τη συνεργασία της Accenture και του The People’s Trust, με στόχο να ενδυναμώσει τον αντίκτυπο επιλεγμένων πρωτοβουλιών κοινωνικού σκοπού. Το δεύτερο πρόγραμμα Impact πραγματοποιείται το 2017 και επικεντρώνεται στον τομέα της εκπαίδευσης. Στρατηγικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι πάλι μετά την επιτυχημένη συνεργασία η Accenture και το The People's Trust, ενώ σε αυτή την προσπάθεια συνδράμουν και εκπαιδευτικοί συνεργάτες μας από το Solidarity Mission και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της ETHENEA Independent Investors S.A. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://www.ashoka-impact.gr/

Προγραμμα “Κοινωνικη Καινοτομια για την Αντιμετωπιση της Ενεργειακης Φτωχειας”

Η Ashoka και το Schneider Electric Foundation μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους το 2015-2016, επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, συνεχίζοντας το 2017-2018 το πρόγραμμα που έχει ως στόχο να εντοπίσει και να υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών που προσφέρουν δημιουργικές λύσεις και επιφέρουν κοινωνική αλλαγή στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στην προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://tacklefuelpoverty.com

Το Ashoka Support Network (ASN) είναι μια παγκόσμια κοινότητα με περισσότερους από 350 επιτυχημένους επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, με τους οποίους μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι οι κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Τα μέλη του ASN είναι επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτικοί και επιχειρηματικοί σύμβουλοι, τραπεζίτες,  κεφαλαιούχοι επενδυτές που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο συνδυάζοντας την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική προσφορά. Γίνετε μέλη μιας ομάδας επιτυχημένων επιχειρηματιών που προσφέρουν την υποστήριξή τους στον οργανισμό Ashoka οικονομικά, αλλά και μέσω στρατηγικής καθοδήγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης των Ashoka Fellows.

Ashoka Talks

O οργανισμός Ashoka έχει εγκαινιάσει μία σειρά εκδηλώσεων με στόχο να φέρει το Ελληνικό κοινό σε επαφή με καινοτόμα μοντέλα και πρακτικές στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Οι εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία σε άτομα από το παγκόσμιο δίκτυο της Ashoka να παρουσιάσουν τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους, και να μοιραστούν εμπειρίες, ιδέες και καλές πρακτικές και να συνδεθούν με το Ελληνικό οικοσύστημα της κοινωνικής οικονομίας.

Η κύρια δραστηριότητα του οργανισμού Ashoka εδώ και 35 χρόνια είναι να εντοπίζει, να επιλέγει και να υποστηρίζει κοινωνικούς επιχειρηματίες παγκοσμίως, δηλαδή ανθρώπους που εφαρμόζουν στην πράξη καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίνονται σε κοινωνικά προβλήματα με επιμονή, όραμα και φιλόδοξη στρατηγική για κοινωνική αλλαγή σε μεγάλη κλίμακα.

Ο οργανισμός Ashoka, μετά από μία αυστηρή διαδικασία επιλογής, ονομάζει τους κοινωνικούς επιχειρηματίες που επιλέγει Ashoka Fellows, εντάσσοντάς τους στο παγκόσμιο δίκτυό του και αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να τους υποστηρίζει δια βίου. Έως σήμερα ο οργανισμός έχει εκλέξει πάνω από 3.300 Ashoka Fellows που εργάζονται σε 80 χώρες.

THIS WORKS

To THIS WORKS. Ideas and Solutions for Employment and Recovery in Southern Europe, είναι μια πρωτοβουλία του οργανισμού Ashoka που σε συνεργασία με το Ίδρυμα Robert Bosch και με ένα σύνολο συνεργατών που ξεκίνησε μέσα στο 2014 για να ενισχύσει την κοινωνική καινοτομία στον τομέα της ανεργίας στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) ήταν ο βασικός συνεργάτης για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να αναδείξει και να φέρει σε αυτές τις χώρες τις πιο αποτελεσματικές λύσεις από το δίκτυο του οργανισμού Ashoka οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν την αλλαγή και να χτίσουν ένα νέο οικοσύστημα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στη Νότια Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες: http://thisworks.ashoka.org/

Connect with Ashoka Greece

Ashoka Greece